5 Februari: Hari Solidariti Kashmir
3 mins read

5 Februari: Hari Solidariti Kashmir

Sejak pemisahan benua kecil India kepada India dan Pakistan pada 1947, pertikaian Kashmir telah menjadi isu hangat antara kedua-dua negara.

Mereka berperang tiga kali kerana itu tetapi tidak dapat menyelesaikannya. Pembahagian itu menyebabkan nasib lebih 550 negeri putera tidak dapat diputuskan. Mereka dikehendaki menyetujui sama ada ke dua negeri itu berdasarkan lokasi geografi dan kehendak rakyat mereka.

Keadaan selepas pemansuhan artikel 370 oleh rejim Modi bertambah buruk. Pada 5 Ogos 2019, kerajaan BJP pimpinan Modi telah membatalkan status istimewa Jammu dan Kashmir dengan memansuhkan artikel 370 dan 35-A.

Penutupan telah dikenakan di Kashmir yang diduduki dan tentera India melakukan jenayah yang tidak terkata terhadap orang Kashmir, tanpa sebarang hukuman. India secara berterusan melanggar peraturan hak asasi untuk warga Kashmir.

Media tidak mempunyai akses percuma dan tidak dapat menunjukkan gambaran sebenar kawasan yang dipertikaikan. Pakistan telah melindungi hak rakan-rakan Kashmir dan orang yang mengucapkan selamat merentasi Garis Kawalan antara Pakistan dan India sejak awal. Tentera Pakistan telah menunjukkan solidariti penuh dengan warga Kashmir.

Orang Kashmir menganggap orang Pakistan sebagai saudara mereka dan menyayangi mereka dari lubuk hati mereka. Rakyat Pakistan mempamerkan sentimen yang sama terhadap warga Kashmir. Mereka berdiri bersatu. Hati orang Kashmir dan Pakistan berdegup bersama. Sebagai balasan, warga Kashmir mengiktiraf pengorbanan rakyat Pakistan dan tentera.


Hari Solidariti Kashmir disambut pada 5 Februari setiap tahun oleh orang di seluruh Pakistan dan Azad Jammu & Kashmir (AJK). Ia adalah hari yang diiktiraf di peringkat antarabangsa yang disambut oleh orang ramai, kebanyakannya warga Kashmir, di seluruh dunia. Hari itu ditandai dengan perarakan awam, sembahyang khas di masjid untuk pembebasan Kashmir dan protes yang dilakukan terhadap penindasan India di Kashmir.

Hari Solidariti Kashmir ialah cuti kebangsaan yang disambut di Pakistan pada 5 Februari setiap tahun. Ia diperhatikan untuk menunjukkan sokongan dan perpaduan Pakistan dengan rakyat Jammu yang Diduduki India dan Kashmir dan usaha pejuang kemerdekaan Kashmir untuk memisahkan diri dari India, dan untuk memberi penghormatan kepada Kashmir yang telah meninggal dunia dalam konflik. Perhimpunan solidariti diadakan di Pakistan, Azad Jammu dan Kashmir dan di seluruh dunia. Hari Kashmir pertama kali dicadangkan oleh Qazi Hussain Ahmad dari Jamaat-e-Islami Pakistan pada tahun 1990, dan disokong oleh Kerajaan Pakistan pada masa itu.

Pembaca, situasi semasa di Kashmir memerlukan kepimpinan India bertindak mengikut resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Kashmir. Keputusan segera dan berani perlu dibuat. Sudah tiba masanya untuk menangani hak penentuan nasib sendiri orang Kashmir dengan suara yang lebih kuat. Masyarakat antarabangsa adalah perlu untuk menyedari bahawa keamanan dan kestabilan di Asia Selatan hanya boleh dijamin jika semua.

pertikaian tertunggak antara Pakistan dan India, termasuk pertikaian Kashmir harus diselesaikan kerana Pakistan telah menjadi negara barisan hadapan menentang perang keganasan global. Penyelesaian terbaik pertikaian Kashmir boleh menjadi hak penentuan nasib sendiri yang harus diberikan kepada warga Kashmir untuk memberi mereka hak untuk memutuskan kepada siapa mereka mahu bersetuju.

Tanggungjawab negara kita untuk menunjukkan solidariti dengan warga Kashmir yang tidak bersalah dan merayakan Hari itu dengan penuh keamatan untuk meninggikan suara dan menyampaikan mesej di seluruh dunia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *